Varför en sorts pytt i panna kallas "Pytt Bellman" har jag inte en susning om. Mina kunskaper om Carl Michael Bellman är mycket begränsade, näst intill obefintliga. Trots detta tror jag inte att pytt i pannan har med självaste Bellman att göra. Han levde som bekant på 1700-talet och då känns det för mig som att pytt i pannan inte ens fanns i tankevärden.

Pytt i panna gör vi som bekant oftast på rester från andra middagar, ofta använder vi potatis, rester av kött, korv eller liknande, lök och kanske lite annat smått och gott. Helt enkelt rester som vi puttar ner i en panna för att steka det hela.

Vad som fick mig att börja bli nyfiken på Pytt Bellman är att jag flera gånger läst en lunchguide i områdets största dagstidning. Där har jag uppmärksammat att Pytt Bellman, på en bruksort i länet, ofta serveras på måndagar. Inte för att jag vet hur man tillreder den, skulle tro att det är av rester från köket.

För att tillaga en Pytt Bellman och stilla nyfikenheten på själva pytten hittade jag ett recept som kan tjäna som lite inspiration:

https://www.koket.se/forkvall/johan-jureskog/pytt-bellman/

Jag tycker inte att du först behöver steka lök och lägga åt sidan och sedan potatis och lägga det åt sidan. Och sist köttet. Överarbetat enligt mitt sätt att laga mat. Stek potatis lök och kött tillsammans. Sedan tillsätts grädde, ansjovis, fond och den fantastiska  brittiska såsen på flaska. Varför göra det enkla så omständigt? Tror inte det smakar bättre på det  andra viset.

Jag utesluter råa äggulor då det inte tillhör mina favoriter. Väljer istället gurka och rödbetor.

Det finns 246 personer i Sverige som har efternamnet Bellman så pytten kanske inte har det minsta att göra med Carl Michael Bellman!