Nu på hösten är det en fin tid att äta pumpa. Tänkte föreslå en krämig gratäng. Om du vill tillaga den för fyra personer kommer här ett litet förslag.

Pumpa


Skala och tärna 1 kg butternutpumpa eller annan pumpa. Skölj och rensa bort trådarna från kärnorna. Spara kärnorna! Det går utmärkt att dela en butternutpumpa i två delar och sedan skala med potatisskalare. Det krävs dock att skala i två omgångar.

 Lök

1 gul lök och 4 vitlöksklyftor. Skala och skiva löken tunt.

 Ost

1 dl finriven ost, gärna parmesan och 1 pkt. fetaost som du smular.

 Blanda pumpa, lök, torkad timjan eller andra örter, salt och svartpeppar i en skål, modell större. Tillsätt osten och 3 dl vispgrädde. Blanda igen.

 Häll hälften av blandningen i en smord ugnsform. Lägg skivor av bacon över, 2 pkt. Resten av pumpablandningen fördelas över baconskivorna. Sprid dina sparade pumpakärnor och lite torkade örter över gratängen. Örter väljer du själv.


Gratängen gräddas i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter eller tills du tycker att pumpan är tillräckligt mjuk. Kör de sista 10-minutern på grill, om du vill ha översta lagret riktigt krsipigt.

 Det här är höstmat – mat i säsong!