Vid den här tiden på året brukar vi vanligtvis åka till Cypern och då blir det moussaka ett par gånger under vistelsen. Precis som förra året är det inte heller i år aktuellt med någon resa utanför landets gränser även om vi är fullvaccinerade.

Det får bli en egen moussaka. Jag väljer gärna att göra den på enbart potatis och hoppar över aubergine.  

Som vanligt används mängden ingredienser för hur många portioner som ska tillagas. När det gäller potatisen brukar jag skala, skiva och förkoka, det går då mycket fortare i ugnen när allt ligger i formen.

Grunden för en potatismoussaka gör jag så här:

  • Skalar, skivar och förkokar potatisen, använd gärna grovkornigt havssalt om du har
  • Tillaga en köttfärssås på ditt vanliga sätt. Givetvis med hackad gul lök och vitlök. Smaka av med lite kanel
  • Under tiden köttfärssåsen står och småputtrar gör du en bechamelsås
  • Tillsätt riven ost i såsen och gärna äggula eller äggulor
  • Värm ugnen till 250 grader
  • Smörj en ugnsform
  • Varva potatisskivor, köttfärssås och bechamelsås i formen. Översta lagret ska vara bechamelsås
  • Riv gärna över lite ost
  • Grädda i ugnen ca 30 minuter
Smaklig måltid!