Om du steker lammrostbiff, ryggbiff, karrékotlett, entrcôte eller någon annan läcker köttbit kan det vara gott att med någon form av potatis. Kokt potatis, rakt upp ner kan kännas lite trist om det satsas på en god bit kött.

Hittade en gång ett recept i ett reklamblad som är väl värt att prova. Namnet på själva rätten kommer jag inte ihåg. Spelar mindre roll. Huvudsaken att det blir gott.

Potatisen tillagas så här enligt reklambladet

  • Ca 1 kg potatis som skärs i skivor på ca 1/2 cm. Gärna potatisar som inte är så stora
  • Skala och skiva en gul lök
  • Koka ihop 1 liter buljong, gärna grönsaksbuljong
  • Pressa saften ur en citron, späd med 3 msk japansk soja. Blanda ner i buljongen
  • Potatis och lök läggs i en kastrull och buljongen hälls på
  • Lite svartpeppar skadar inte
  • Koka tills potatisen känns mjuk
Ett tips när potatis, lök och vätska ska kokas:
  • Häll vattnet över potatisskivor och lök, koka upp tillsammans med buljongtärningar
  • Pressa ner citronsaft
  • Tillsätt soja och svartpeppar
  • Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk
Ska potatisen serveras till kött av lamm kan det passa att en kvist rosmarin får koka med potatisen.

När potatisen är klar påminner det en hel del om sjömansgryta.

Värt att prova !