Inte mycket att diskutera men det råder inget tvivel om att fläskytterfilé är en populär köttbit. Vad man sedan väljer att kalla denna benfria köttbit spelar mindre roll. Trots att fläskytterfilé inte finns på ett styckningsschema.Den kan som exempel kallas benfri kotlettrad eller fläskhare. Alla vet vad som avses. Det räcker att använda sina ögon så ser man vad det är.

Fläskytterfilé är en väldigt mager styckningsdetalj, endast runt 5 % fett per 100 gram, i alla fall den jag ska tillaga. Då fetthalten är låg tycker jag ofta att köttet kan bli en aningen torrt vid tillagningen. Ett sätt att råda bot på detta är att dubbelmarinera. Det är inget måste men jag tycker resultatet blir formidabelt.

Dubbelmarinerad fläskytterfilé

  • Putsa köttet
  • Blanda en marinad av japansk soja, chiliolja, mald ingefära och en klick hoisinsås
  • Låt köttet marineras i kylskåpet i allt från tre timmar upp till ett dygn
  • När köttet är färdigmarinerat torka av med hushållspapper
  • Bryn i stekpanna och laga klart i ugnen på 175 grader tills köttet har en temperatur på 70 grader
  • Har du brynt köttet i ett ugnssäkert stekjärn kan det användas i ugnen istället för en ugnsform
  • Under tiden köttet lagas klart blanda ihop nästa marinad Till en fläskytterfilé på runt ett kilo kan följande vara lagom:
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl sherryvinäger
  • 1 msk vatten
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • 3 msk torkade örter
  • 1 msk brunt farinsocker
  • När fläskytterfilén är färdig. Låt den svalna en stund eller tills den är kall. Fläskytterfilé går utmärkt att servera utan att den är varm. Gott om du bjuder på buffé
  • Skiva upp köttet i så tunna skivor du kan
  • Strila marinad nummer två över köttet och låt det dra 30 minuter
  • Servera!
Ugnsrostade potatisklyftor och en kall sås av yoghurt smaksatt med olika kryddor gör inte middagen sämre.