Pizza med smördeg som botten är absolut inte italienskt, lika lite som en pizza med knäckebrödsbotten, surdeg, Libabröd, Polarkaka eller Hönökaka.

Det går att smakmässigt komma lite närmare Italien genom att kombinera tillbehör på pizzans botten.

Att använda smördeg som botten har jag provat tidigare och det var riktigt gott. Därför kör jag på det den här gången också.

Knäckebröd, Libabröd, Polarkaka och Hönökaka har jag ingen uppfattning om, det handlar lite om vad man vill ha och vad som står på listan att prova. Surdeg har jag provat, ingen smaksensation. Mina smaklökar attraheras inte av dessa bottnar. Den som tycker om pizza på knäckebröd kanske tycker pizza på smördeg inte är så gott. Vi är alla olika vad det gäller smaker. Ät det du tycker om!

Tillbehör på pizzan

  • Bomba Calabrese. En stark Kalabrisk blandning av svamp, grönsaker och chilipeppar. Tänk på att den är riktigt het. Finns att köpa i italienska delikatessbutiker men saluförs även i flera av våra stora livsmedelskedjor
  • Skivade tomater
  • Salami Ventricina. En lite hetare och grovmalen variant av salami
  • Rucola
  • Finriven parmesan
Så här kan pizzan göras
  • Rulla ut smördegen på en ugnsplåt. Om inte smördegen är försedd med bakplåtspapper lägg ett bakplåtspapper på plåten
  • Bred ut ett tunt lager Bomba Calabrese på smördegen
  • Nästa lager får bli salamin
  • Ovanpå salamin, skivad tomat
  • Lite oliver på pizzan smakar gott
  • Grädda i ugnen enligt förpackningen för smördegen
  • När pizzan är färdigbakad, sprid ut rucola över pizzan och riv över parmesanost
Lite annorlunda pizza - men gott.