Favoritpizzan är egentligen en pizza bakad på en smördegsbotten. Att variera sig och göra en pizza på en traditionell botten måste jag också göra en och annan gång. Bara ett leta upp ett recept på en deg. Finns många varianter visar träffarna på Google. 

Vad ska ligga på pizzan? Där är det heller fel att variera sig. Jag tittar i kyl och frys och då blir det så här:

  • Istället för tomatsås blir det ett lager tomatpesto på degen
  • Skinka
  • Några ringar knippelök
  • Chèvreost
  • Oliver, åker på när pizzan är gräddad. Min absoluta nummer ett när det gäller oliver är Mykonos Sallad, grekiska gröna oliver i marinad med chili och vitlök. Saluförs under varumärket Larsa
Vitkålssallad till pizza är en svenska företeelse. Som vitkål till pizza var det en italienare som introducerade salladen i Sverige Han ville hålla kostnaderna nere på sitt svenska "pizzahak" men ändå vara generös och servera "gratis" sallad till pizzorna. Då ska vi inte glömma bort att den som introducerade pizzan i Sverige också kombinerade den med vitkål, den italienska entreprenören Giuseppe Sperandio Utan han tror jag inte pizza varit så poppis som den är idag. 

Så här behandlar jag vitkålen när jag gör vitkålssallad:

Dressingen är enkel:
  • 3 msk olivolja 
  • 2 msk rödvinsvinäger eller sherryvinäger
  • 1 msk vatten
  • Svartpeppar
  • Om du behandlar kålen som jag gör enligt länken ovan tycker jag att salt kan uteslutas i dressingen
Finns det något land i världen där det inte serveras pizza?