Pilgrimsmusslor är en god och trevlig förrätt eller att äta som enkelrätt om du bara vill mysa till det lite. Det känsligaste momentet med pilgrimsmusslor är själva stekningen. Är du inte på din vakt och steker musslorna för länge blir de lätt svampiga. Max 1 minut på varje sida i en varm stekpanna med smör tycker jag brukar bli bra.

Ett gammalt hederligt recept från tidningen Buffé brukar bli gott om man är sugen på pilgrimsmusslor:

  • Till två portioner är ca 150-200 g musslor ganska lagom
  • Börja med att bryna 2 msk smör, låt svalna något
  • Rör ned 2 msk japansk soja och 1 msk saft från pressad citron
  • Dela svamp i mindre bitar, gärna portabello. Strimla även lite salladslök
  • Fräs svampen i smör och lägg i salladslöken mot slutet
  • Peppra med svartpeppar och salta
  • Torka av musslorna, salta och peppra
  • Smält smör i ett varmt stekjärn och stek pilgrimsmusslorna max 1 minut/sida
  • Fördela svampblandningen på mindre tallrikar
  • Lägg pilgrimsmusslor ovanpå
  • Skeda över smöret
Det här receptet är inte exakt som i tidningen Buffé. Jag har som vanligt modifierat lite. Tycker det blir gott.

När det gäller pilgrimsmusslor tror jag att det är väldigt ovanligt att de köps med skal för att sedan plockas ut och tillagas. Vanligast är nog att vi köper musslorna i fiskdisken eller frusna. Om fiskdisken säljer tinade frusna pilgrimsmusslor låter jag vara osagt.

Ett tips jag fått av en kock om dessa musslor, om vi köpt dem utan skal är att lägga dem i en skål med vatten en stund och sedan torka av dem ordentligt. Att bara lägga ner musslorna i stekjärnet ökar risken för att de blir mer kokta än stekta.

Ytterligare två tips jag tagit del av: 
  • Vill du ha en lite knaprigare yta på dina pilgrimsmusslor sprid ut ett mycket tunt lager av ströbröd på musslorna när du ska steka.
  • Om du tittar på en pilgrimsmussla ser du lätt om det finns en bit som tycks vara udda. En liten del av muskeln du bör skära bort om du inte vill ha en seg och gummiaktig stekt mussla

Pilgrimsmusslor är fantastiskt gott!