Pilgrimsmusslor är fantastiskt. Lite lyxmat, tycker jag, oavsett om de är färska, frusna eller som konserv i fiskdisken. Jag tillagar det gärna om det ska vara lite guldkant på tallriken. På en restaurang väljer jag det gärna som förrätt om plånboken tillåter.

Tillsammans med en skummig sås och färska primörer som ärtskott, rabarber och vinröda klöverblad blir det i min värld guldkantat.

Rabarber

 • Låt rabarberbitar, ca 2 cm och 3 per portion sjuda i vatten några minuter tillsammans med en nypa socker
Skummig sås
 • Blanda ihop 2 dl grädde, 1,5 dl rosévin och 1/2 msk rödvinsvinäger. Öka på mängden ingredienser om du ska bjuda på många portioner
 • Koka upp utan att det stormkokar
 • Låt sjuda några minuter
 • Ta kastrullen från plattan
 • Tillsätt 1/2 dl mjölk
 • Om du vill kan du skumma såsen med en stavmixer. Kör med mixern på ytan tills du får skum
Pilgrimsmusslor
 • Jag har fått lära mig av en kock, som kan det här med stekta pilgrimsmusslor, att aldrig översteka dem, då blir det studsbollar på tallriken istället för pilgrimsmusslor. 1 min per sida är ett bra riktmärke
 • Salta och peppra pilgrimsmusslorna försiktigt
 • Värm ett stekjärn, tillsätt smör och stek musslorna i hett smör max 1 min per sida
På tallriken
 • Lägg upp musslorna
 • Sprid sås i tallriken, gärna en djup tallrik
 • Tillsätt rabarber, ärtskott och vinröda klöverblad. Vinröda klöverblad är otroligt syrliga och passar till många rätter. Jag tror att den går under benämningen oxails. Går att köpa hos de flesta blomsterhandlare. Med lite tur går den att övervintra. Perfekt i köket tillsammans med kryddväxter av olika slag. Under sommaren har jag den ute bland andra krukväxter och plockar bladen när jag vill ha något syrligt på tallriken.
Nu har du enligt min smak en riktigt guldkantad rätt på tallriken!