Vill jag lyxa till det blir det gärna en liten blandning av havets läckerheter. Mina favoriter är torsk, räkor och pilgrimsmusslor. Det betyder inte att annan fisk eller skaldjur faller bort. Absolut inte!

På den här fisktallriken blir det dessutom svamp stekt i smör smaksatt med soja innehållande citron. Dessutom chips av jordärtskocka.

När jag handlade torskfiléerna fick jag som vanligt dem byxade, med andra ord utan ben. Vikten ca 500 g behövs inte till denna middagen för två med räkor, svamp och pilgrimsmusslor. Skar ut bitarna närmast ryggen. Resten av de fina bitarna får bli fiskgryta imorgon.

Torskfilé

Fisken tillagar på ett sätt som jag tycker blir absolut godast

  • Filéerna ska ligga och dra i saltlag innan tillagning. Lagen ska smaka saltvatten. Exakt så som det smakar när du får en kallsup på västkusten. En bra regel är 1/2 dl salt till 1 liter vatten. Rimma i lagen minst 30 minuter.
  • Filéerna tillagas i ugnen på låg temperatur 100-125 grader. Med en termometer är det enkelt att läsa av när fisken är som bäst. Jag förespråkar 48 grader
Räkor
  • Antingen frusna räkor, räkor från fiskdisken eller räkor i lag. Det är bara att välja det som passar plånboken bäst
Pilgrimsmusslor
  • Torka av musslorna, salta och peppra
  • Smält smör i ett varmt stekjärn och stek pilgrimsmusslorna max 1 minut/sida
  • Om du tittar på en pilgrimsmussla ser du lätt om det finns en bit som tycks vara udda. En liten del av muskeln du bör skära bort om du inte vill ha en seg och gummiaktig stekt mussla
Svamp
  • Dela någon sorts färsk svamp
  • Stek i smör, peppra
  • När svampen känns klar tillsätt lite mer smör och rör ner någon matsked Kikkoman Ponzu, soja smaksatt med citron
Chips
  • Skala och skiva en jordärtskocka med mandolin
  • Sätt ugnen på 125 grader
  • Doppa skivorna i en blandning av olja och en skvätt vatten
  • Sprid ut i en ugnssäker form eller plåt med bakplåtspapper
  • Salta
  • Tillaga i ugnen ca 40 minuter - låt svalna
Till den här fiskmiddagen är det ganska många saker som ska tillagas. När det är färdigt blir det gott. För mig funkar det att tillaga i den här ordningen:
  1. Rimmar torskfilén, det gör inget om den ligger mer än en hel timma i lagen. Bara inte mindre än 30 min
  2. Chipsen kan göras under tiden fisken rimmas, ska ändå svalna
  3. Räkorna är bara att skala eller låta dem rinna av om de ligger i lag. Kan göras när chipsen är i ugnen
  4. Steg fyra blir att tillaga torskfilén i ugnen
  5. När fisken är i ugnen kan svampen stekas
  6. Då fisken i princip är klar steks pilgrimsmusslorna
Innan förklädet plockas av är det bara att lägga upp läckerheterna på tallrikar.