En picnicbog är ett griskött som inte är så svårt att hitta i kyldisken. Picnicbogen är den övre delen av bogen som skurits ut för att vara helt benfri. Varför det heter picnicbog vet jag inte. Kanske för att den är liten och väger runt 800 g och kan vara lagom till en picknick när den är färdiglagad.

Förslag på tillagning av picnicbog

  • Delad gul lök,rödlök och purjolök
  • Krossade vitlöksklyftor
  • Grovt strimlad vitkål
  • Delad stjälkselleri
  • Hoisinsås
  • Salt, svartpeppar, paprikapulver och lite cayennepeppar
  • Vatten
  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Lägg lök och övriga grönsaker i en järngryta
  • Pensla köttet med hoisinsås och lägg det i grytan
  • Krydda köttet runtom med kryddor och salt
  • Tillsätt någon deciliter vatten
  • Ställ in grytan i ugnen
När det gäller lök och grönsaker är min rekommendation: "Ta det du har hemma". Steken blir god oavsett vad du använder från din grönsakslåda.

Efter ca 1,5 tim, stäng av ugnen och sätt på grytlocket och låt den vara kvar i ugnen tills du tycker att det är dags att skiva upp köttet.
Fördelen med att tillaga en picnicbog på det här sättet, med lite vatten i grytan och att den får stå en stund med locket på, är att den inte blir torr i köttet. Annars är det lätt hänt med stekar som inte innehåller så mycket fett.

En fin sås får du om du silar skyn, tillsätter lite vispgrädde eller creme fraiche och kokar upp


En liten picnicbog är aldrig fel!