Är man många runt matbordet tycker jag att det är perfekt att servera en gryta. Jag använder gärna nötkött och då i första hand fransyska skuren i grytbitar. Tittar man på recept räknar receptmakarna med 100-150 g kött per person. Det tycker jag är snålt och räknar upp det till drygt 200 g per matgäst. Tanken är att det ska serveras köttgryta.

Köttgryta till 10-12 portioner:

  • 2,5 kg fransyska skuren i grytbitar
  • Bryn grytbitarna, salta och krydda med svartpeppar. Bryn i omgångar och lägg köttet åt sidan
  • 4 morötter skurna i grova slantar
  • 3 finhackade stjälkar från stjälkselleri
  • 2 finhackade gula lökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • Bryn en stund
  • Lägg i köttet och blanda om ordentlig
  • Tillsätt 2 burkar Muttitomater, 1 burk Pelati och 1 burk körsbärstomater
  • Häll på vatten så att det täcker
För att få lite mer smak på grytan är det gott med:
  • 3 msk koncentrerad oxfond
  • 3 msk torkad timjan
  • 3 msk worcestersås
  • Saften från 2 lime
Låt sjuda under lock minst två timmar.

När det närmar sig att grytan är färdig:
  • Dela 500 g färska champinjoner i halvor
  • Stek i stekjärn, peppra
  • Blanda ner svampen i grytan
Skulle du tycka att grytan blir simmig kan du tillsätta några klickar smör och koka upp.

När en köttgryta för 10-12 personer tillagas kan det vara klokt att tillaga i två grytor, om du inte har en jättegryta.

Servera köttgrytan med ris eller pasta.

Smaklig måltid!