Om du tittar lite närmare på vad kyldisken i din matvaruaffär har att erbjuda kommer du med all säkerhet att hitta något vid namn "Pepparbiff". Oxköttbitar där ytterdelarna rullats i svartpeppar. 

Inte för att jag vet om jag har rätt nu!? Vad jag förstått är egentligen "riktig" pepparbiff oxfilé rullad i svartpeppar. Jag funderar inte så mycket om vilken styckningsdetalj som används. Nötkött är alltid gott!

Istället ser jag det som så att vi kan steka grova skivor av oxkött, kantrullad i svartpeppar. Det kan vara skurna bitar av ryggbiff , fransyska eller något annat gott. Vill du använda en tjock skiva av oxfilé är inte det fel. Personligen föredrar jag att tillaga oxfilé på andra sätt.

Pepparbiff, kan bli nog så god av att använda fransyska i skivor, något mindre än två centimeter tjocka. 

  • Inhandla en bit fransyska, ta en rejäl bit. Du kan använda resten av köttet till en gryta. Varför inte kalops? 
  • Skär några skivor, skär mot fibrerna. Vänd yttersidorna i mald svartpeppar
  • Salta köttet
  • Stek i ett stekjärn med smör. Ös ordentligt under stekningen
  • Kolla köttets kärntemperatur med en termometer. Jag tycker köttet är som godast vid runt 65 grader
I min mening är det utmärkt att göra pepparbiff av lite billigare nötkött. Vi måste inte alltid välja det allra finaste. Handlar mycket om att laga god mat av det som är lite plånboksvänligare. Är vi noga med att skära köttet mot fibrerna och som regel använda en köttermometer kan det bli nog så bra.