Jag fick en fråga:

-Kan inte du lägga ut lite olika pastasåser på din blogg. Pasta med olika såser man kan ha när det är lite bråttom, eller som man kan ha i frysen och ta fram, när barnen varit på träning eller andra aktiviter.

Visst kan jag göra det! Att ha frusna pastasåser tycker jag är lite fel. En sås till en pasta lagas till fort som ögat… lika fort som pastan koker.

Det finns massor av traditionella ”pastasåser”…. Köttfärssås, Pasta Carbonara och många andra som är lite traditionella och dessutom riktigt goda. Min ambition är att presentera såser som sticker ut lite från köttfärssås och carbonara. Mina såser är säkert skåpmat för många. Skit samma.. här kommer dom. Några idag och fler några andra gånger. I vanlig ordning presenterar jag inte exakta recept, använd din egen kreativitet!

Några förslag:

Baconpasta: Skivad bacon, hackad gul lök, riven vitlök, burktomat från Mutti. Stek bacon och stek ihop resten av ingredienserna. Tillsätt kokt pasta.

Portabellopasta:

Leta upp en portabellosvamp när det är extrapris. Svampen är matrik och minskar väldigt lite i volym. Känns lite köttigt. Till barnen behöver man inte säga att det är svamp. Koka pasta, som vanligt. Stek svampen, krydda med örtsalt. Tillsätt grädde, lite Kikkomansoya och chiliflakes är inte fel. TÄNK PÅ ATT SMAKA AV MED CHILI SÅ ALLA BLIR NÖJDA.

Pasta med ost – salladsost eller helst fetaost

Pastan är inget att orda om. Koka upp en tomstås med riktigt goda och bra tomater, typ Mutti eller annan äkta vara. Tillsätt 200 gram fetaost. Koka tills osten smälts, tillsätt korv som har lite smak, gärna av starkare typ.

Barens favorit????? (med fem frågetecken)

Mannen i vår familj som lever i Dubai är väl inte en mästerkock. Om han verkligen ville vara husmanskock skulle han kunna vara det. Bara han ville. Han väljer hellre den enkla vägen. Mannens enkla väg: Makaroner (helst Kungsörnen, tror jag) Stekt bacon. Läggs över makaronerna och spritsa med mycket ketchup. Konserverade champinjoner till detta. Inget jag tycker verkar gott! Bjuder ändå på receptet. Det är väl egentligen ketchupen som är "pastasås".


Pastasås med lövbiff:

Strimla biffen, stek den. Tar mindre än fem minuter. Häll i lite Kikkomansoya. Tillsätt grädde och låt allt koka ner. Klart!

Pasta med kryddkorv

Fräs korven en aning. Tillsätt en burk Muttitomater, krydda med örtsalt. När allt är genomvarmt är det klart.

Pasta med bönmix

Häll av ett paket bönmix i en sil. Värm upp bönmixen och häll det över pastan. Gärna lite grädde över bönmixen. Till ett paket bönmix max 1 dl grädde.

Pasta – pilgrimsmusslor

Detta är ingen pastasås! Kan du konsten att tillaga pilgrimsmusslor är detta något som är gott. Pilgrimsmusslor ”stekta” så som riktiga kockar gör, läggs ovanpå pastan, 4-5 st/person. Riv gärna över lite parmesan på pastan.

Pasta med tonfisk

https://www.tasteline.com/recept/vild-pastasallad-med-tonfisk/

Riktigt gott!

Kyckling med pasta

Har du kycklingfilé på tisdag kan du tillaga en eller två extra filéer till onsdag. Skiva filéerna, marinera dessa ett par timmar i lite grädde, dijonsenap, srirachasås  och stora mängder med hackad dill. Kan läggas kall över den kokta pastan.