Första gången jag åt makaronipudding var någon gång på 60-talet. Det var min storasyster som tillagade den hemma i barndomsköket. Allt utifrån hur det hade gjorts i skolans hemkunskap, kanske hette det skolkök på den tiden. Kommer inte ihåg, spelar mindre roll, tror alla vet vad jag menar.

Hela familjen åt makaronipuddingen med god aptit. Även vår far som var ganska kräsen och rädd för nyheter då det gällde mat.

Sedan den dagen har jag både tillagat och ätit sådan pudding ett otal antal gånger. Men den godaste makaronipuddingen jag brukar äta är den som min kockson gör. Vet inte riktigt hur han blandar ihop smeten, gott är det i alla fall. Han har säkert utvecklat grundreceptet utifrån sin profession och långa erfarenhet. 

Nu gör jag en pastalåda som jag tycker blir som en kompis till makaronipuddingen. 

Pastan:

  • Koka vilken pasta du vill! Koka den ett par minuter kortare än vad förpackningen anger. 
  • Jag valde ICA Selection LUMACONI. Jag vill tillåta mig att betygsätta pastan i ICA:s sortiment "ICA Selection". Där har ICA lyckats hitta några bra grejer som jag gärna köper
  • Ner med pastan i ett durkslag och skölj med kallt vatten så att den inte klibbar ihop
Sås
  • Laga en bechamelsås, i stora drag som till en lasagne
  • Smaka av med senapspulver och mald vitpeppar
  • Tillsätt äggula, antal efter hur mycket sås du har. Till 2 portioner tillsätter jag 1 äggula
  • Riv ner rejält med ost som har smak. Jag valde min favorit, cheddarost
  • Nu tjocknar såsen till!
Salladslök och vitlök:
  • Skiva salladslök. Välj ut en bunt i butiken som har fina fräscha gröna stjälkar. Skiva ner både den vita och den gröna delen på salladslöken
  • Fräs salladslöken i olja så att den mjuknar, gör det på medelvärme så inte löken bränns
  • Riv över vitlök och fräs på någon minut
Innan det är dags för ugnen:
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Blanda ner lök och sås i pastan rör om ordentligt
  • Häll allt i en ugnsform
  • In i ugnen
  • Grädda tills du tycker allt är rejält varmt och att det som finns i formen fått lite färg
Om du vill kan du blanda ner stekt hackad bacon i pastalådan eller några hackade smakrika korvar, innan den åker i ugnen. Bara att välja!