Alla har vi våra traditioner och egentligen tror jag att när det gäller storhelger då har vi våra egna rätter som ställs på bordet. Vi tittar bakåt i backspegeln och minns hur gott det var med påskbord till lunch eller middag. Sedan lever vi vidare med det och utvecklar storhelgens mat. Vi drar ifrån och vi lägger till.

Julskinka saluförs till varje storhelg, samma typ av skinka kallas då för helgskinka, påskskinka eller något annat. Egentligen inget konstig med det. Förr i tiden var det , tro det eller ej, vanligare att den rimmade skinkan serverades under vårens helger än under jul. Det var vanligare att äta andra delar från den slaktade grisen under julen. Skinkan saltades ner och förvarades till våren. Ett förvaringssätt som tillämpades i dåtid.

I butikernas dryckesavdelningar står i påskveckan pallar uppradade med påskmust. Inte så konstigt, det påstås att vi svenskar häller i oss 50 miljoner liter must varje år. Enligt Carlsberg konsumeras 80% av musten under julen men att ökningen av påskmust är på stark frammarsch.

Musten sägs ha uppkommit som ett alkoholfritt alternativ till öl någon gång under 1900-talets början. Om jag inte är fel ute så var det en frireligiös alkoholmotståndare som fick idén.

Det är inte något fel med varken påskskinka eller påskmust. För mig är dessa båda inga måsten till påsk.

Lax i olika former, främst som kallrökt, varmrökt eller gravad är vanligt förekommande på påskborden idag. Förr var det vanligt att laxen fångades i bl.a i någon närliggande å under påsktid, mars och april, då blev det en självklarhet på påskbordet. Idag är det nästan uteslutande norsk odlad lax som serveras oavsett hur den rökts eller gravats. Jag köper aldrig norsk odlad lax av anledningar jag skrivit om ett flertal gånger på min blogg. Ett exempel: https://www.youtube.com/watch?v=RYYf8cLUV5E 

Sex stycken måsten till påsk

  • Hembakat skånskt grovbröd
  • Ägghalvor. Det sägs att vi i Sverige äter 50 miljoner ägg under påskveckan, hemma hos oss bidrar vi med några halvor
  • Brantevikssill
  • Vitlöksgravad sill
  • Janssons frestelse, med matjessill istället för ansjovis
  • Prinskorv
Samtliga rätter funkar perfekt året runt. Det är inte fel att göra någon eller några då och då. Här kommer lite länkar på det jag vill kalla godis: