Vi fick en bok av en av mina döttrar: "Ekologik - 100 enkla sätt att leva hållbart". Kortfattat kan jag säga att den boken skulle kunna debatteras till dödsdagar. Vi har alla olika syn på att leva hållbart, jag vill tro att de flesta vill göra det men att vi gör väldigt, väldigt olika. Läste en undersökning som visar att 96 % av oss svenskar är beredda att förändra sitt liv för att leva mer hållbart. När det gäller maten vi tillagar och äter kan jag tycka att det är tre saker som överskuggar:

  • Minska matsvinnet, här borde grossister och butiker ligga i framkant. Är övertygad om att de svenska hushållen inte är bovarna i dramat
  • Handla svenska produkter, gärna närproducerat om det är möjligt
  • Ta vara på säsongerna
Åter till boken "Ekologik - 100 enkla sätt att leva hållbart".

Sätt nummer 22 i boken är något jag gärna vill förmedla:

" Att verka för pannkaksmåndag är smartare än att verka för köttfri måndag, även om syftet är detsamma: att sänka vår dagliga födas miljöpåverkan. Det är alltid viktigare att betona det positiva i en förändring än att fokusera på något negativt, till vilket ett förbud alltid räknas.

Tycker du att pannkakor med sylt känns lite torftigt , fyll dem med något gott, kanske svamp och lite smakrik ost ..........

Men proteinet då?

Tja, eftersom pannkakssmeten i sig är rik på ägg kan du när pannkakorna är uppätna berätta att måltiden innehåller mer protein än en måltid på falukorv och pommes frites ."

Det känns som att pannkakor alltid är rätt!