De flesta vita fiskar passar utmärkt att panera och steka i stekjärn. Eftersom jag har förkärlek för färsk fisk faller valet på den fiskfilé som har bäst pris för dagen. Den här gången föll valet därför på torskrygg. Oftast är det torskryggen med skinn hos fiskhandlaren, vilket många gånger är en fördel då skinnet håller ihop fiskköttet vid tillagningen. Jag tackar inte nej till torskrygg utan skinn när priset är något lägre än den vanliga torskfilén.

Om fisken ska paneras i vanligt skorpmjöl eller panko är upp till dig. Panko gör paneringen lite sprödare. Vad som än väljs så blir det gott.

Stekta hela små potatisar, silverlök, fänkål och kapris kan vara ett av många alternativ som tillbehör till fisken. En klick majonnäs utrört i yoghurt, smaksatt med dill och saft från citron får bli sås.

Fisken

  • Torka av. Dela i portionsbitar. Salta
  • Tre tallrikar. En med mjöl, en med uppvispat ägg och lite citronsaft och till sist en med panko eller vanligt ströbröd
  • Vänd fisken i tallriken med mjöl, skaka av lite. Därefter i ägget och sist i tallrik tre
  • Stek fisken i stekjärn.Tid? beroende på hur tjock fisken är. Gå på din magkänsla eller kolla med termometer. Som en papegoja upprepar jag, 48 grader är perfekt. Enligt min smak

  • Nu är jag inte prylfixerad, när jag köper vettiga saker till köket försöker jag att hålla kostnaden på en mycket rimlig nivå. Tror att de flesta har en ugnstermometer som ingår i standardutförandet från tillverkaren tycker jag att det kan vara klokt att komplettera med en termometer där köttemperaturen kan mätas i te.x stekpannan. Du kan köpa den i spannet 200 kr till en tusenlapp. Köp en billig! Kolla att den motsvarar dina krav och har rätt temperatur. Ett tips är att kolla rumstemperaturen med temperaturen på termometern. Jag lovar att du kommer att ha nytta av den när du lagar kött eller fisk i din stekpanna.
Tillbehör
  • Stek små potatisar i olja ca 15 minuter. Känn med en sticka så att de är mjuka
  • Under tiden potatisen steker skivar du silverlök och fänkål med en mandolin
  • Stek på en kort stund tillsammans med potatisen. Tillsätt kapris mot slutet
Sås
  • Blanda ner en klick majonnäs i neutral yoghurt, smaka av med hackad dill och någon matsked citronsaft
Nu är det bara att servera!