Har du funderat på vilken mat som kostar mest på ditt matkonto? Jag har gjort det och kommit fram till att färsk fisk är det som kostar mest. Jag tror att många kan komma fram till att det är rent kött, nötkött. Eftersom vi i vår närhet har en charkbutik med mycket fint närproducerat nötkött och även lamm till mycket rimliga priser så faller det utanför ramen "dyrt". Som tur är, är det inte Kravmärkt, med tanke på UG:s granskning. Jag är medveten om att samma hantering säkert förekommer på gårdar och slakterier som ligger utanför KRAV. Med kravetiketten betalar du mer, för egentligen ingenting. En stor bluff!

När det gäller den dyra fisken så blir det trots detta färsk fisk antingen onsdag eller torsdag. Jag vet att då har fiskhandlaren fått fisk levererad. Färsk fisk är samma som att det blir lite fest!

Att färsk fisk är dyrare i Skåne jämfört med Göteborg kan jag förstå. Det kostar att leverera från fiskauktionen i Göteborg till Kristianstad. Fiskhandlaren tror jag inte heller vågar sitt ombud buda på stora partier på fiskauktionen. Jag tror också att traditionen med färsk fisk håller på att dö ut i Skåne efter det att Östersjön fått sin dödsdom.

Även om jag kan förstå att fisken är dyrare i Skåne så förstår jag inte att ICA-Maxi tar 325 kr/kg för vakuumpackad lammrostbiff samtidigt som den lilla charkbutiken tar 199kr/kg för butiksstyckad rostbiff av lamm.

Nu till koljafilén!

Det enkla kan många gånger vara det goda. Panerad fisk är en sådan maträtt. Spelar ingen större roll vilken sorts filé av vit fisk som används, det är alltid lika gott

Den enkla tillagningen:

  • Koka potatis eller gör potatismos
  • Salta fisken ordentligt och låt saltet dra in i fiskköttet
  • Panera fisken i mjöl som smaksatts med någon god krydda, sedan i ägg och sist i skorpmjöl
  • Stek någon minut på varje sida
  • Håll fisken varm
  • Tärna tomater och paprika
  • Stek på i samma panna som fisken stekts i
  • Pressa i saft från citron, låt det gå någon minut
  • Blanda några matskedar sweet chilisås med yoghurt
Nu har du fisk, potatis, grönsaker och sås på tallriken!