Panerad koljafilé med potatissallad, stekt bacon och äpplebitar, en kall sås av yoghurt och senap. Denna fiskmiddag går utmärkt att tillaga så här:

Koljafilé

Dela fisken i lagom stora bitar. Innan fisken paneras föredrar jag att rimma den antingen genom att torrimma eller att rimma i saltlag. Vill du torrimma fisken så saltar du den ordentligt och låter den ligga i kylen i allt ifrån 30 minuter upp till ett dygn. Väljer du Vill du rimma i saltlag  vispar du ihop ½ dl – 1 dl salt med 1 liter vatten. Det ska smaka salt havsvatten. Lägg ner fisken så att den täcks av saltlagen. Låt den ligga i lagen minst 30 – 60 minuter. Att rimma i saltlag tycker jag gör att det blir jämnare sälta. Vill du runda av smaken på lagen kan du tillsätta någon matsked socker.

Panera filébitarna i mjöl, uppvispat ägg och sist i skorpmjöl. Stek sedan några minuter på varje sida.

Bacon och äpple

Stek tärnad bacon, när den börjar bli knaprig är det dags att steka äpplebitar tillsammans med bacon i någon minut. Skala helst äpplet. För få bacon eller fläsk knaprigt är det bra att steka i lite olja, även om bacon i sig är fett.

Potatissallad

Blanda kokta potatisar med basilikapesto och fetaost. Har du småpotatisar kan du använda dem odelade. Större potatisar delar du, så klart.

Du kan använda basilikapesto på burk eller göra en egen. Det är enkelt att göra själv . En kruka basilika, en liten bit riven parmesanost, 1 dl solrosfrön eller andra frön, 1 riven vitlöksklyfta 1 ½ dl olja av något slag och svartpeppar. Ner med allt, antingen i en mixer, matberedare eller så kör du med stavmixer. När det börjar likna pesto, smaka av med svartpeppar.

Kall sås

Blanda senap efter egen smak med grekisk- eller turkisk yoghurt.

Det här blir en riktig festmåltid!