Inte för att det spelar så stor roll under vilken tid på året som sej tillagas. Det smakar alltid gott. Har en känsla av att det under hösten fångas väldigt mycket sej. Den känslan får jag eftersom den dyker upp väldigt ofta i fiskdisken till ett bra pris. Gäller både filé och rygg.

Ibland kan det vara lite bökigt att steka panerad fisk i stekjärn. Paneringen trillar av och fisken kan dela sig. Skälet till det tror jag är att stekjärnet inte håller den perfekta temperaturen, vilket inte är stekjärnets fel utan mitt eget.

Provade därför att tillaga den panerade fisken i ugnen. Tycker resultatet blir godkänt.

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Torka fisken torr med hushållspapper
  • Dela filéerna i mindre bitar
  • Salta fisken med örtsalt och peppra med vitpeppar
  • Vänd fisken först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pankoströbröd
  • Lägg de panerade filéerna på en plåt med bakplåtspapper
  • Pensla fisken väldigt försiktigt med lite olja
  • Tillaga i ugnen 20 minuter
  • Tycker du fisken behöver lite mer färg kan du dra på grillelementet mot slutet
Sås till de panerade sejfiléerna
  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk hackad gurka
  • Salt, svartpeppar och 1 tsk curry
Servera fisken tillsammans med lättkokta grönsaker av olika slag.