Inlagd sill är gott, inte bara till jul. Det finns en uppsjö av burkar i livsmedelsbutikerna som det inte är det minsta fel på. Många smakar väldigt gott, tycker jag som gillar både sill och annan fisk.

Eftersom jag gillar att laga mat så tycker jag också att det kan vara roligt att göra en och annan inläggning. Köper du sill för att lägga in från grunden eller s.k. minutsill och ska tillsätta morötter, lök och kryddor så är det ingen större ekonomisk vinst att göra egen sill mot att köpa den på burk. Den enda vinsten är att du kan kombinera dina egna smaker. En annan vinst är att det ser trevligare ut med en ”egen” burk på julbordet. Det är lika enkelt att lägga över köpesillen i en vacker burk för att det ska se trevligare ut. Inte för att luras att man gjort den själv!!

Nog om detta.

Vi har alltid en hink Klädesholmens Matjessill hemma. Det går utmärkt att lägga in matjessill och få en riktigt god inläggning. Jag har gjort det många gånger, det är enkelt och det är gott:

 https://receptfavoriter.se/recept/hemgjord-fransk-loeksill-med-matjesill.html?search=inlagd%20matjesill

Denna inläggning är en av mina favoriter.

Jag har en inläggning till som jag inte vill vara utan, återkommer till den längre fram. Vill du vara förberedd är ett tips att köpa färska sill- eller strömmingsfiléer inom det närmaste och lägga i frysen. Det är steg ett. Ett recept jag fått av min syster som hon i sin tur snappat upp i TV, jag tror det var från den gamle numera avlidne vänsterpartisten CH Hermansson. En bra sak tillförde han i alla fall.

Dessutom ska jag lägga in Branteviks kryddströmming någon dag innan jul. Min fru är förtjust i det...vad gör man? Lägger in, så klart!