I ett tidigare blogginlägg, närmare bestämt i början av februari i år, skrev jag om rullader och att jag inte lagat det på de senaste 15 åren och att det då blev en liten form av nypremiär. Det var så gott att det kommer att bli oxrullader oftare.

Oxrullader är en av alla rätter som räknas in i den svenska husmanskosten. Var ursprunget kommer ifrån vet jag inte. Spelar mindre roll. Hur det än är så finns den med bland rätter som legendaren Tore Wretman benämner svensk husmanskost.

Lövbiff är perfekt till oxrullader.

Oxrullader kan innehålla många olika fyllningar. Själva grunden till att tillaga oxrulader kan du läsa här: http://moggeboysmat.bloggo.nu/Rullader-med-bacon/ 

Den här gången väljer jag fyllning och sås på ett annat sätt

Fyllning lagom till fyra rullader

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk stark pepparrotskräm, Chrzan tarty. Finns i större ICA-butiker
  • 1 dl hackad gurka, typ Bostongurka
  • Blanda ihop
Rullader
  • Banka ut lövbiffarna om de inte är väldigt tunna.
  • Salta köttet lite lätt
  • Bred på fyllningen
  • Rulla ihop lövbiffen till rullader. Fäst med tandpetare så de inte faller isär
  • Bryn i järngryta med smör och rapsolja
Sås
  • Blanda 2 dl mjölk och 2 dl grädde med 2 msk Kikkomansoja, svartpeppar, 1 nypa paprikapulver och 1 msk Worcestershiresås. Häll ner blandningen i stekgrytan när rulladerna har brynt klart. Koka upp
Locket på
  • Sätt locket på stekgrytan och låt oxrulladerna sjuda i nästan 1 timma. Ett trick är att rulladerna kan betraktas som färdiga när tandpetarna kan kan tas bort utan något större motstånd
På tallriken
  • Rullader
  • Sås
  • Potatis
  • Rårörda lingon
  • Romansallad och pärltomater
En rätt av många som tillhör den genuina svenska husmanskosten!