Oxrullader, gräddsås, potatismos och pressgurka. Sug på dessa fyra saker en liten stund! Kanske är det inte så vanligt med rullader idag. Eller så är det mer vanligt än vad jag tror. Då tänker jag mest på barnfamiljer. Kan eventuellt kännas lite bökigt att fylla lövbiff med någon form av kräm och kanske bacon samt något annat och sedan "sy ihop" dem med tandpetare, bryna rulladerna och låta dem sjuda i vätska, göra sås osv. Jag säger så här: Gör hantverket och ägna den tid som behövs! På tallriken blir det väldigt smakfullt och ingen kommer att tacka nej till en extra portion, tror i alla fall jag.

Oxrullader

  • Räkna med två rullader per portion
  • Välj gärna lövbiffar som är lite tjockare än de som oftast säljs färdigpackade
  • Lägg ut lövbiffen på en större skärbräda
  • Bred ut dijonsenap över ena sidan på lövbiffen. Ungefär som när du breder ut smör på en macka. Med en slickepott går det lätt
  • Skär baconskivor i mindre bitar och lägg ovanpå senapen, peppra. Salt finns i ditt bacon
  • Rulla ihop köttet ganska hårt
  • "Sy ihop" med tandpetare
  • Bryn köttet i en vid gryta
  • Häll i kranvatten så att det precis täcker, smula ner grönsaksbuljongtärningar utifrån hur mycket vatten du har i grytan
  • Låt sjuda, i runda slängar 30 min
  • Nu kan du ta upp rulladerna och hålla dem varma genom att ha låg värme i ugnen¸ ca 60 grader
  • Det du har kvar i grytan låter du sjuda 5 min
  • Tillsätt grädde, mängden allt utifrån hur mycket vätska du har i grytan, höfta lite och sedan ner med en grönsaksbuljongtärning
  • Låt sjuda ytterligare 5 min
  • Nu kan du blanda majsstärkelse med vatten om du vill ha en tjockare sås
  • Blanda även ut såsen med ganska mycket vinbärsgelé
  • Smaka av med peppar
  • Lägg ner oxrulladerna i såsen och koka upp
  • Glöm inte att ta bort tandpetarna innan du serverar
  • Servera rulladerna med såsen, potatismos, pressgurka, morötter och gröna ärtor
Pressgurka kan du göra så här: http://moggeboysmat.bloggo.nu/Mycket-om-pressgurka/ 

Oxrullader är riktigt gott. Ta dig gärna tid att göra det.