Oxkind är inte så vanligt att hitta i köttdiskarna. Har aldrig sett det i den större butiken där vi handlar de flesta av våra matvaror. Däremot har vår charkbutik det med jämna mellanrum.

Ägaren till köttbutiken berättade för mig att hans far varit slaktare och att han alltid tog tillvara på oxkinden för egen räkning, oftast var den gratis. Ungefär som historien beskriver njurtapp som också kallas slaktarbiff.

Fundera gärna på att prova oxkind om du inte gjort det. Köttet är otroligt mört och fint.

Att tillaga oxkind innebär ofta långkok:

  • En oxkind väger 400 - 450 gram
  • Börja med att putsa köttet, om det inte redan är gjort. Viktigt att skära bort hinnor och senor, lätt att det blir segt om du hoppar över det
  • Salta och peppra och låt det dra en stund
  • Bryn köttet i en järngryta av något slag
  • Lägg köttet åt sida
  • Koka upp en buljong som du räknar med ska täcka köttet, skulle det bli för lite kan du späda med öl eller vatten. Använd järngrytan
  • Smaksätt buljongen en aning med japansk soja, worcestershire sås och lite vinbärsgelé
  • Lägg ner oxkinden i den smaksatta buljongen
  • Tillsätt ett par hela skalade lökar
  • Sätt på locket
  • Tillaga i nedre delen av ugnen, 100 grader, 8-10 timmar.
Sås
  • Ta upp köttet och sila av buljongen. Koka upp, red med mjöl uppvispat i vatten och koka upp igen
Vad äter man till oxkind ?
  • Jag föreslår sötpotatismos och lättkokta grönsaker
Om du inte provat oxkind - gör det gärna - hoppas du njuter av ett mört nötkött!