Oxkind är kanske inte alltid är så lätt att hitta. Jag tror det beror på att det blivit en innerätt på smått finare restauranger. Precis som griskind. I de vanliga livsmedelsbutikerna har jag aldrig sett oxkind. För att möjligen få tag på oxkind är det förmodligen charkbutiker som gäller. Priset för 1 kg varierar mellan charkbutikerna. Du ska inte behöva betala mer än strax under eller strax över hundralappen för 1 kg.

Så här kan du tillaga ett styck oxkind, lagom för två:

  • Rumstempererat kött
  • Om inte köttet är putsat - börja med att göra det
  • Salta och peppra köttet
  • Bryn i smör
  • Lägg åt sidan
  • Klyfta en gul lök
  • Krossa två vitlöksklyftor, ta bort skalet
  • Skala och grovskiva en morot
  • Strimla en bit purjolök
  • Fräs i samma gryta som till oxkinden
  • Häll på 5 dl vatten tillsammans med två buljongtärningar
  • Några kryddpepparkorn och torkad timjan blir en smakförstärkare
  • Låt oxkinden småputtra i ca fyra timmar
Sås
  • Fräs upp ett par skedar tomatpuré i lite olja
  • Sila avkoket från oxkinden
  • Tillsätt avkoket tillsammans med 1 matsked japansk soja
  • Koka upp, blanka av med några matskedar smör
Tillsammans med potatismos eller en potatisgratäng har du en riktigt delikat rätt med mört kött. Nu kommer också inlagda tomater väl till pass.

Är du inne på att göra en potatisgratäng länkar jag till en av mina favoritgratänger: