Den här oxgrytan hamnar ganska så nära den ungerska gulaschen. Grönsakerna i grytan är resultatet av en städning i grönsakslådan.

Oxgrytan räcker till sex personer.

  • 1 kg grytbitar av fransyska
  • 3 paprikor, går utmärkt med paprikor som brukar säljas som "paprikamix"
  • 2 selleristjälkar
  • 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 grönsakbuljongtärning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk vanligt paprikapulver
  • Salt och svartpeppar
  • Vetemjöl
  • 6 dl vatten
  • Bryn grytbitarna, lite i taget, salta och peppra. Använd en järngryta som fungerar i ugnen. Lägg köttet åt sidan
  • Dela purjolök, gul lök, selleri och paprikorna i ganska grova bitar. Krossa vitlöksklyftorna
  • Fräs grönsakerna några minuter. Vitlöken fräser du mot slutet
  • Blanda ner köttet med grönsakerna, pudra över vetemjöl
  • Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten och buljongtärningen
  • Sätt locket på grytan
  • Tillaga i ugnen, 150 grader varmluft, i 1,5-2 timmar
  • Krydda med båda sorternas paprikapulver innan grytan serveras
Servera gärna grytan med ris.