Även om jag är pensionär och lever ett fröjdigt liv med att inte behöva gå till ett jobb varje dag så tycker jag ändå att det gott att avsluta ”arbetsveckan” med en god köttbit. Många har som regel att servera skaldjur på fredagar men jag och min fru vill gärna ha något gott kött. Vi tar alltid vägen om vår lokala charkuterist i slutet på veckan. Han har, som jag skrivit om flera gånger tidigare, oerhört fint kött till bra pris.  

 Det fick bli oxfilé på menyn.

Blandade köttet med olja, salt och finriven vitlök i en bunke, gned in allt ordentligt i köttet.

Lät oxfilén brynas runt om i en stekpanna på spisen.

In i ugnen på 160 grader. Här är det viktigt att ha en termometer 55 grader är lika med rosa kött, 60 grader medium och 65 grader genomstekt. Jag valde lite under 62 grader.

Jag lät filén vila i folie dryga fem minuter innan jag skivade den.

Tog tillvara skyn i stekpannan och använde den till grunden för en sås. Tillsatte grädde och lät det koka ihop och som vanligt en grönsaksbuljongtärning.

 Det fick bli finskivad potatis och morot som tillagades i ugnen och en tomat/spenatsallad som tillbehör.

Jag tror att många med mig, som råkat komma vid rätt tillfälle, sett butiker på "fina gata" typ i en saluhall öppna vakuumförpackat kött torka av det och lägga ut det i sin manuella köttdisk. "Färskt och fint kött ". Förutsätter att detta kött kommer från Sverige. Trots allt påminner det lite om Janne Josefssons avslöjande om om ICA:s köttfärs. Nu ska inte alla hamna i samma fack. De flesta handlarna är säkert seriösa.