I slutet av 50-talet gjorde legendaren Owe Thörnqvist braksuccé med sin låt Varm Korv Boogie. Du kanske mest känner till det som den som person som hade en låda på magen och sålde varmkorv.

Jag kan bara dra mig till minnes en enda gång som jag sett en gubbe med ”låda på magen", det var på Vännäs järnvägsstation i Västerbotten. Låda på magen, något morderniserad nu med hjul så att lådan kunde rullas på marken. Där rangerades sovvagnarna bort och jag kunde hoppa av min vagn och köpa kokt wienerkorv i bröd eller för den skull i enbart korvpapper. Detta hände så sent som 1973.

Kanske minns jag inte rätt men jag har nog faktiskt sett en äkta låda på magen på Ryavallen i Borås på någon av Elfsborgs hemmamatcher under tidigt 70-tal.

Korven har en plats i vår mattradition. Vår tradition här hemma är att försöka hålla korvmåndagar vid liv, kanske inte alltid på en måndag men i alla fall en dag varje vecka.

Jag har skrivit tidigare i bloggen om Boråsare i bröd eller Boråsare med mos. I min födelsestad var korvhandlarna med egna kiosker så uppfinningsrika att det vi idag kallar för lunchkorv, frukostkorv eller tjock grillkorv det fick helt enkelt heta Boråsare. Lite för att vara humoristiska, kan jag tänka mig. Idag hade det säkert blivit debatt om namnet, lite som chokladboll eller negerboll.

Dagens rätt: Grillad korv med mos.

Eftersom vi bor i Skåne har jag två favoriter när det gäller korvtillverkare, SP Chark och Ljungachark. Nu kan inte jag tipsa om korvproducenter över hela vårt avlånga land. Skulle du bo i Västra Götaland vill jag med varm hand rekommendera varor, inte bara korv, från Ericssons Chark i Nossebro. På deras hemsida kan du hitta vilka butiker som saluför deras produkter

Håll korvmåndagen vid liv! Ät gärna god korv!