När jag funderar på att göra en morotskräm tänker jag på morotspurén som mina barn fick i tidig ålder, mest som smakportioner. 

Nu är inte rostad morotskräm alls samma sak som purén till de små liven. Långt ifrån! Associerade bara lite när krämen rördes ihop.

Rostad morotskräm

  • Ca 1/2 kg morötter som skalas och delas i mindre bitar
  • Lägg sedan morötterna i en skål och skvätt över olivolja, krydda med örtsalt, torkad timjan och svartpeppar. Blanda ihop ordentligt
  • Värm ugnen till 225 grader
  • Bred ut morötterna på en plåt med bakplåtspapper
  • Rosta i ugnen tills morötterna är mjuka och fått lite färg Låt morötterna svalna
  • Mixa till en puré antingen med stavmixer eller i en matberedare
  • Blanda purén med drygt 1 dl matlagningsyoghurt av något slag och 1 tsk krossad vitlök (från en burk jag bloggat om nedan). Det går även bra med en riven vitlöksklyfta från färsk vitlök
  • Smaka av morotskrämen med ytterligare örtsalt och svartpeppar om du tycker det behövs
  • Morotskrämen kan du tillaga långt innan det är dags för middag
Öringfilé
  • Det behöver inte vara öring, går bra med filé av röding
  • Torka av filéerna med hushållspapper
  • Salta och låt saltet dra in i fisken 15-20 min. Torka av igen
  • Dela filéerna i några mindre bitar, 1 filé 2 bitar eller kanske 3
  • Stek filébitarna i smör
  • Skinnsidan ner och stek på medelvärme 6-7 min
  • Vänd och stek ytterligare 1-2 min 
  • Ös gärna fisken med smöret när du steker
Servera fisken med morotskrämen, kokt potatis och några färska körsbärstomater.