Nu har vi tillgång till riktigt färsk vitkål och spetskål. Två kålsorter som är väldigt lika varandra som i mitt tycke passar bra till kålpudding.

Jag har ett sätt att tillaga kålpudding på som jag fått lära mig av min mor. Har alltid gjort på det sättet men tänkte att varför inte leta efter ett nytt recept. Hittade egentligen inget som föll mig i smaken. Det får därför bli på det vanliga sättet

  • Dela vitkål eller spetskål i mindre bitar
  • Låt kålen sjuda i vatten tillsammans med en buljongtärning 10 minuter
  • Häll av i durkslag och spola kallt vatten över eller låt kålen svalna för egen maskin
  • Blanda ihop en köttfärssmet på samma sätt när du tillagar pannbiff eller köttbullar
  • Nu är det dags att blanda kålen tillsammans med köttfärsen. Spara lite kål som ska läggas som ett täcke över kål- och köttfärsblandningen
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Lägg kål- och köttfärsblandningen i en smord ugnsform och platta ut den
  • Den sparade kålen läggs som ett täcke över formen
  • Tillaga i ugnen, 40-45 minuter
Självklart att servera till kålpuddingen är potatis, brunsås och rårörda lingon.

Det finn många andra sätt att tillaga en kålpudding. Tareq Taylor har en kålpudding där kålen mer liknar den skånska julbrunkålen:


Leif Mannerström har ett annat exempel där hela kålblad används:


Det här var tre olika sätt att laga kålpudding. Ingen utesluter de andra.