I Sverige har vi många landskapsrätter. När vi talar Öland är kroppkakorna överst på topp 10. Men det finns fler rätter som är från Öland, som bland annat Lufsa. Riktigt gott om man tycker om rejält fläsk med potatis. Aldrig lagat det tidigare, det här var första gången. Jag lovar att det blev riktigt gott! Eller som min fru sa:

-          - Det här kan vi gärna ha fler gånger

Det går att jämföra lufsa med fläskpannkaka fast med lite smet och istället för mycket smet är det riven potatis. Inte fel att kunna säga raggmunk i ugn – allt i ett, istället för att servera fläsket separat. Rätt namn är vad jag än jämför med – Öländsk Lufsa.

Så här skriver Region Kalmar när Lufsa beskrivs i ett dokument om gamla tiders mat i länet:

” Tjock pannkaka av råriven potatis med fläsk som gräddas i ugn. Enklare version av den moderna kroppkakan, spårbar till potatisens genomslag i området. Rätten har sitt ursprung på Öland.”

Om du ska tillaga öländsk lufsa så är ett tips att kolla detta.

https://receptfavoriter.se/recept/lufsa-rariven-ugnspannkaka