Följer du min blogg har du säkert uppmärksammat att jag är en svuren fiende till lax odlad i Norge. Oavsett om den är färsk, rökt eller gravad. Jag är motståndare för att laxen innehåller mycket antibiotika, för att den odlade laxen förstör miljön genom sina utsläpp av ren avföring, på tal om gödsel har pratar vi inte små mängder, vi talar om ton. Snacka om övergödning!!! Dessutom hotar den odlade laxens lus hos den vilda laxen. Detta hotar den vildlevande laxen att dö ut. Av dessa skäl bojkottar jag den norskodlade laxen, svårare är det inte.

NU HAR JAG HITTAT ETT ALTERNATIV! Fick en kort lektion när jag besökte butiken på RÖKERIET, mellan Åhus och Yngsjö, i Skåne. Om hur odlad lax vid Färöarna skiljer sig från den norska. Rökeriet säljer inte norskodlad lax. Jag lyfter på hatten!!! Åkte hem, då jag, handlat på RÖKERIET, för att mer sätta mig in i frågan om laxen odlad vid Färöarna. Tror jag googlat det mesta och förstått hur det ligger till. (Tack Rökeriet för att ni bidragit med bilden ovan)

Vid Färöarna odlas det lax! 

  • Laxen har en naturlig smak
  • Ingen antibiotika i fodret
  • Långsamt strömmande vatten från höjderna gör att vattnet där laxen odlas är rent
  • Fisken som laxen matas med är renad från miljögifter
  • Laxen vid Färöarna matas inte med anabola steroider, istället får den växa långsamt. Jämför med de norska laxodlarna.
  • Laxen hålls i kassar långt ut i havet. Stor skillnad mot Norge, där det sker i fjordarna
Om, du som jag, inte vill köpa eller servera lax från de norska odlingarna då finns det ett bättre val - Färöarna

Norge exporterar odlad lax för 50 miljarder varje år, skrämmande, i min värld "dålig mat" men goa pengar till fiskindustri. Jämför det med att Sverige exporterar stål för 42 miljarder under samma period.

Leta efter lax från Färöarna! Då får du bättre lax än den från odlingskassarna i Norge.

Vad det gäller Rökeriet, mellan Åhus och Yngsjö så drivs det av två unga entreprenörer sedan 2020. Riktigt bra råvaror är ett av deras signum. Laxen gör mig extra glad. Nu vet jag var jag kan köpa lax som inte odlats i Norge. Önskar er all framgång!

Läs mer om Rökeriet här: