Gjort flera försök att hitta det här receptet på näten för att kunna länka men utan framgång. I Mannerströms bok Sill och strömming finns det. Där har jag hämtat det. Ett sammandrag av receptet:

·         För 4 portioner

·         4 matjesfiléer

·         6-8 kokta potatisar

·         2 rödlökar

·         1 Fänkål

·         1 knippe dill (Skuren)

·         100 g rökt Danbo (eller annan rökt ost)

·         Smör, ströbröd, salt och peppar

·         3-4 dl grädde

·         Salt och peppar efter behag

Skala, skiva potatis lök och fänkål. Dela sillen i mindre bitar. Smörj en ugnssäker form, varva allt utan dill och ost. Lägg på dillen. Smula över osten. Ringla över grädden . Klicka ut lite smör. Laga i ugnen ca 30 min. 200 grader. Efter halva tiden tar du ut formen och strör över ströbröd och in med formen igen.

Tror inte att det är ett måste med rökt ost. Eller så är rökt ost hemligheten.

”Ställ fram olika sorters brännvin så att gästerna får välja snaps själva”

 

Boken, Sill och strömming, lyckades jag komma över på bokbörsen.se för 45 kronor. I nyskick dessutom.

Min bild av rätten gör den inte rättvis. Men ni får ta det för vad den är. Det var jättegott.