Om du i livsmedelsbutiken står inför valet att välja färskpotatis från Egypten eller svensk nypotatis till i stort sett samma pris är jag övertygad om att du väljer den senare. Vår nypotatis/färskpotatis är speciell i smak och är dessutom traditionsbunden, främst i midsommartid. Egyptisk potatis har inget med potatistradition att göra. Är förmodligen ett importpåfund av livsmedelskedjorna för att spela på våra strängar om hur gott det är med nypotatis eller färskpotatis, vilken benämning som än används.


Vår lokala handlare erbjuder närodlad nypotatis till i stort sett samma pris som den egyptiska färskpotatisen. Valet är därmed otroligt enkelt.

Det blir smygpremiär med nypotatis och matjessill !

Nypotatis
Vi har alla våra sätt att koka nypotatis. Det ena slår inte ut det andra. Jag brukar göra så här:
  • Kokar upp vatten med 1 msk grovt havssalt per liter vatten
  • Lägger i potatisen när vattnet kokat upp
  • En smörklick får åka med ner tillsammans med potatisen
  • Potatisen sjuder under lock tills den är genomkokt
  • Häller av vattnet
  • Låter potatisen ångas av 5 minuter med ett dubbelvikt hushållspapper mellan lock och gryta
Matjessill
Det finns många sätt att servera matjessill. Här blandar jag det som brukar ligga separat på tallriken till en röra med några extra ingredienser:
  • Matjessill skuren i bitar
  • Rödlök, jag hoppar över gräslöken
  • Hackad dill
  • Mosade ägg
  • Orökt kaviar
  • Gräddfil och grekisk yoghurt, hälften av varje
Nu är det dags för smygpremiären !

Enkelt sätt att tvätta nypotatis: http://moggeboysmat.bloggo.nu/Arets-forsta/