Nyårsmat - gott och blandat från havet
Nyårsmat! Vad som väljs varierar givetvis. Inte ovanligt med gratinerad hummer till förrätt. Huvudrätt en köttbit, företrädesvis oxfilé, med någon god variant av potatis. 2021 bryter jag mönster och väljer helt och hållet läckerheterna från havet. Här hemma bjuds det på olika, i vårt tycke, något av det bästa som kan fiskas upp ur havsvattnet.
Sitter det fiskälskare runt det dukade nyårsbordet då ska det bjudas på gott och blandat från havet. Inget ont om vällagade köttbitar, men det får det bli nästa gång det ska festas.
Älskar du det havet har att erbjuda kommer här lite förslag:
- Skagenröra i tunnbrödsrulle
- Krabba med en enkel kräm
- Pilgrimsmusslor
- Torskrygg på en bädd av spetskål
- Skagenröra kan du enkelt svänga ihop
- Skala räkor och hacka dem grovt
- Blanda räkor med färsk hackad dill, pepparrot, majonnäs och crème fraiche
- Hur mycket räkor, dill, majonnäs, pepparrot och crème fraiche du skall blanda beror på hur många tunnbrödsrullar du ska göra och vilken smak röran ska ha. Det viktigaste är att det blir en krämig röra
- Bred ut skagenröra på tunnbröden, rulla ihop och dela på mitten
- Dela kokt krabba efter alla konstens regler, eller låt fiskhandlaren göra det. Han/Hon gör det säkert gratis
- Fördela krabbköttet på små tallrikar, lägg klorna vid sidan om köttet. Klorna innehåller också kött
- Dags för krämen
- Turkisk eller grekisk yoghurt
- Lite flytande honung
- Pressad citronsaft
- Hackad färsk dill
- Lite salt och svartpeppar eller gärna mortlad röd peppar, om du har det hemma
- Fundera bara över hur mycket kräm du ska göra, måtta ingredienserna efter eget huvud
- Pilgrimsmusslor är en favorit. Jag äter det gärna både när det är lite feststämning och när jag vill känna smaken av det lilla extra.
- Min favorit: http://moggeboysmat.bloggo.nu/Pilgrimsmusslor/
- Strimla spetskålen så fint du någonsin kan
- Salta och krama spänsten ur kålen
- Tillsätt en skvätt japansk soja och en skvätt sweet chilisås, låt stå en kortare eller längre stund. Spelar inte så stor roll hur länge
- Smaka av med lite curry, strösocker och sherryvinäger
- Så långt spetskålen!
- Dags för en sås till torskryggen
- Blanda först lika delar majonnäs och crème fraiche
- Riv vitlök och blanda ner
- Stänk ner lite Kikkoman Ponzu. Har du inte Kikkoman Ponzu hemma kan du ta vanlig Kikkoman och pressa ner lite lime eller citron.
- Blanda ihop till en slät sås
- Nu till det viktigaste - Torskryggen
- Färsk torskrygg - Jag tycker 200 gram torskrygg, eller lite mer, är perfekt till en portion torskrygg. Nu ska det njutas och då ska det inte snålas på torskrygg - det är nyårsafton!
- Här gäller det att låta torskryggen ligga i saltlag 30 minuter eller mer. 1 liter vatten och 1/2 dl finkornigt havssalt
- Ta sedan upp fisken - torka av med hushållspapper
- Tillaga i ugnen på 100 grader - använd termometer och ta ut fisken när innertempen är 48 grader - nu har du enligt mig en perfekt torskrygg
- En variant av Kaffe Karlsson
- När maten hunnit sjunka kan det smaka fint med lite drickbart. En variant av Kaffe Karlsson kanske kan vara ett alternativ istället för en bastant efterrätt
- Till ett glas använder du 1 1/2 dl bryggt kaffe, 4 cl ägglikör eller annan likör, lättvispad grädde och kakaopulver
- Blanda kaffe och likör, toppa med grädde och sikta över kakaopulver
Föregående inlägg: Är det ok att äta ål? - Ja, det är det!
Nästa inlägg: Har du en bit julskinka kvar? Prova finsk kålrotslåda!
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar