Vi äter, mellan tummen och pekfingret, ungefär 65 000 - 70 000 ton korv i vårt land varje år. 30 000 ton är falukorv. Helt fantastiskt tycker jag. Korv är gott och varken bättre eller sämre än annan mat. Fulmat, kanske någon säger. Siffrorna talar dock ett annat språk. Vi tycker om korv i vårt kära Sverige. Hur många ton vegomat äter vi i Sverige varje år? Mer eller mindre än korv? Jag bara undrar.

Om korven ska hedras i vårt land tycker jag den ska serveras med ett gott potatismos. Mjölig potatis, helst King Edvard, som finns i hela landet antingen i lösvikt eller i påse.

  • Koka potatisen riktigt mjuk i lättsaltat vatten
  • Stöt med en potatisstöt
  • Tillsätt rejält med smör och äggula och väldigt lite mjölk
  • Rör runt detta med den mosade potatisen
  • Smaka av med örtsalt och vitpeppar
  • Nu har du en riktigt god potatismos
För att göra korven rättvis är det att föredra en riktigt god potatismos. För att göra potatismoset rättvist krävs det riktigt god korv. Välj korv som du tycker är delikat!

Jag kollar ofta webbsidor och bloggar som handlar om matlagning. Har uppmärksammat en sak, det är att ska det vara riktigt proffsigt och fint med potatismos då ska den lagas med mandelpotatis. En fundering, blir moset så mycket godare med mandelpotatis? Att många i våra norra delar av landet väljer mandelpotatis har jag full förståelse för. Det är deras tradition, när det gäller potatis!

Nu något jag inte förstår när det gäller prissättning av potatis:
  • Ica Maxi i Luleå säljer mandelpotatis för 23,25 kr/kilo
  • Ica Maxi i Kristianstad säljer mandelpotatis för 33,28/kg. Det kan jag begripa eftersom det är dyrare att transportera potatis från Västerbotten/Norrbotten än från ett stenkast, exempelvis potatisgrossisten i Vinslöv.
Det som förundrar mig mig mest är att:
  • 1 kg King Evard kostar 13,45 kr i Luleå
  • 1 kg kostar 14,50 kr i Kristianstad
  • I min landsdel odlar vi mest potatis i hela vårt land. Varför billigare i Luleå?

    Den ekvationen löser jag inte!