När jag någon gång bakar brukar det ofta bli lite som sticker iväg från det traditionella brödet. Är inte mycket för att hålla på med surdegar och liknande. Därmed inte sagt att jag inte tycker om matbröd bakat med surdeg. Det är väldigt gott.

Den här gången bakar jag med lite nya ingredienser.

Grunddeg

  • 50 g färskjäst
  • 1 tsk salt
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 msk valfri olja
  • 15 - 18 dl specialvetemjöl
Tillsatser i degen
  • Drygt 100 g finhackad nötchorizo
  • 10 - 15 riktigt fina oliver. Välj själv gröna eller äkta svarta eller blanda. Helst oliver med kärnor
  • 2 msk chiliflakes
  • 2 msk timjan
  • Dela chorizon i mindre bitar
  • Lägg oliverna, med kärnor, på en skärbräda. Ta ett glas av typ "latteglas", lägg oliver under glasets botten och tryck till. Kärnorna blir nu enkla att plocka ut. Jag väljer oliver med kärnor för att det ger godare smak. Hacka oliverna grovt.
Så här görs degen i en köksassistent
  • Rör ihop jästen med saltet och 1 dl av vattnet
  • Blanda i resten av vattnet och oljan
  • Tillsätt specialvete, lite i taget
  • När hälften av mjölet är tillsatt är det dags för korv, oliver, chiliflakes och timjan
  • Låt assistenten köra degen i 10 minuter
  • Efter detta ska degen jäsa i bunken 40-50 minuter
  • Sätt ugnen på 175 grader, varmluft
När degen är färdigjäst
  • Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i bitar och rulla till runda bullar
  • Lägg alla bullar på plåtar eller kanske tätt i en braspanna så det blir brytbröd. Eller baka både och
  • Låt bullarna jäsa i 30 minuter
I ugnen
  • Innan bullarna ska in i ugnen, pensla med ägg
  • Grädda i närmare 20 minuter
Nu har du matiga bullar som är lite mer än frallor!