Lubbfilén var fin och hade ett hyfsat pris hos fiskhandlaren idag. Jag har bara lagat lubbfilé en gång tidigare, då dubbelpanerad. Det var riktigt gott. Lubb är en djuplevande fisk och enligt vad jag tycker lite av en blandning av torsk och havskatt med smak av skaldjur. Förmodligen för att skaldjur är lubbens huvudföda.

Vad jag fått till mig är att Lubb absolut inte ska tillagas för länge, risken är att den kan bli lite seg. Inget jag vet till 100 % utan mer ett tips från en fiskhandlare. Bättre att ta det säkra före det osäkta.

Tillagning av lubbfilé den här gången:

Låt fiskens bästa vän, salt, få tränga in i fiskköttet på det sätt du tycker är bäst. Jag rimmar alltid vit fisk , det har jag jag lärt mig av en kock som inte bara är en fiskkock. En kock som kan tillaga det mesta, inte bara fisk.

Lägg, efter saltningen, fisken i en ugnsform. Blanda ihop vispgrädde, dill och pressad citron. Häll blandningen över fisken.

Tillaga i ugnen på 150 grader.

Som jag skrev ovan, tillaga inte Lubb för länge om du inte vill ha den seg, enligt fiskhandlaren. Fast egentligen tror jag inte på det, fisk brukar väl bli torr och inte seg om vi tillagar för länge. Använd termometer och sluta tillagningen vid 48 graders innertemperatur. Om du inte har termometer, håll koll. När fiskköttet har en tendens till att falla isär är det nog dags att avsluta tillagningen

Servera fisken tillsammans med potatis, kokt eller råstekt. Lite grönsaker såsom tomat och någon sallad är inte heller dumt.

Jag älskar all fisk som jag smakat, frånsett gädda!