Har du en bit fransyska kan du laga en god pastarätt. Det tar sin lilla tid men det är det värt. För att få det smakrikt och med lite hetta gör jag så här:

  • Tärnar köttet i ganska små bitar
  • Fräser i chiliolja
  • Tillsätter chiliflakes och låter det fräsa med för att få fram smakerna
  • Häller på passerade tomater så att det nästan täcker. En grönsaksbuljongtärning får åka med
  • Sjuder tills köttet börjar falla isär, det tar lite tid
  • När det målet är nått då är det dags att hälla på någon deciliter grädde och riva ner en bit smakrik ost
  • Låter det sjuda vidare tills osten är smält
  • Pastan är självklart färdigkokt och vattnet avhällt. Lite pastavatten sparas i ett glas om det i nästa steg känns att pasta och sås är för tjock. Då kommer pastavattnet väl till pass att späda med
  • Blanda ner kött och sås i pastan. Som sagt, späd med pastavatten om du tycker det behövs
  • Konstigare än så här behöver det inte vara. Det tar lite tid för att köttet ska bli riktigt mört. Vill du att det ska gå lite snabbare är det klokt att välja lövbiff och strimla den
Makaroner räknas som bekant till pasta. Ganska självklart! Trodde inte mina ögon när jag fick till mig att pastan kom till vårt land på 1600-talet. Kanske är det så att vi på dryga mitten av 1900-talet börjat ta till oss pasta i största allmänhet och influerats av italienarna. 

Vi äter pasta som aldrig förr, nu på 2000-talet. Inte bara spagetti med köttfärssås. Vi äter vodkapasta, pasta carbonara, lasagne, pasta med räkor, för att nämna några. Dessutom äter vi många pastarätter som vi uppfinner själva.

Absolut inget fel att vi kombinerar pasta med många andra ingredienser. 

Tror att de flesta tycker om pasta. Härligt att det kombineras med olika ingredienser.

Tänk om alla vuxit upp i den tid jag var barn, då hade de kanske bara blivit stuvade makaroner med stekt falukorv. Det var den pasta jag växte upp med. Inget fel på denna maträtt men gärna med ketchup. 
Tur att det på 2000-talet finns massor med pastarätter.