En kall öl är aldrig fel i sommarvärmen. Öl sätter även lite extra piff på en gryta. Lättöl eller alkoholfri går jättebra eftersom du ändå kokar bort alkoholen.

Gryta med lök, morötter, stjälkselleri, nötkött, potatis och öl är en gryta jag tycker du ska pröva vid något tillfälle. Den kan lätt bli en favorit. Föreslår en gryta till fyra personer. Använd gärna en stekgryta som fungerar att använda i ugnen.

Grönsaker

  • 3 selleristjälkar, skivade
  • 4 morötter, i grova bitar
  • 2 gula lökar, delade i kvartar. Gärna färsk knipplök
  • Fräs grönsakerna i olja
  • Pudra över 1 dl vetemjöl och rör om ordentligt så att det inte klumpar sig
Öl
  • 50 cl öl av valfri sort. Rekommenderar att inte välja en öl med skarp beska. Kan ge en trist eftersmak. Skulle du mot förmodan hälla i en öl med mycket beska kan du radera beskan genom att tillsätta vitvinsvinäger i grytan. Smaka dig fram
  • Häll ölen över grönsakerna
  • Koka upp
  • Krydda med timjan, salt och peppar
Nötkött
  • 600 g fransyska eller högrev. Skär ner till grytbitar
  • Blanda ner köttet i din gryta. Om du väljer att inte bryna köttet är det lämpligt att koka upp öl och grönsakerna kraftigt och inte låta kokningen avstanna när du lägger i köttet
  • Skulle kött och grönsaker inte täckas av ölen kan du tillsätta vatten eller mer öl
  • Tillaga i ugnen, 125 grader, 3 timmar med locket på
Under tiden grytan är inne ugnen skala och skiva potatis i grova skivor. Förkoka! 
  • När du tycker att köttet känns färdigt, ta ut grytan och lägg potatisskivorna som ett lock över grytan
  • In i ugnen igen och låt gå ca 30 min
  • Klart!
Servera måltiden med stekgrytan mitt på middagsbordet!