Då var det dags för favoriten igen! Ryggbiff! Gott att kombinera denna fina köttbit med olika tillbehör och kombinationer. På min tallrik blir det flera olika tillbehör. Jag har valt flera av mina favoriter till ryggbiffen. Det tar lite tid att tillaga när det ska vara många favoriter på tallriken. 

Ryggbiffen

  • Rumsvarmt kött!
  • Gnid in biffarna med salt och torka av innan de åker ner i stekjärnet. Låt saltet dra in i köttet minst 20 min innan du torkar av
  • Bryn ryggbiffarna i smör och olja ca 1,5 min på varje sida i en stekpanna. Ös biffarna med stekfettet under tiden.
  • Krydda med svartpeppar eller annan god peppar
  •  Ställ in biffarna i ugnen i en ugnssäker form eller ställ in ditt stekjärn. 200 grader, varmluft ca 10 minuter eller tills biffarna har en innertemperatur på 55-60 grader. Låt vila ca 5 minuter innan servering
Rödvinssås

  • Hacka 1 liten gul lök och en vitlöksklyfta i en minihackare eller med en kniv. Tycker du schalottenlök är bättre än en liten gul kan du ta 1 sådan lök
  • Fräs lök på låg värme tills den mjuknar utan att ta färg. Fräs i olja
  • Häll över 1 glas rött vin, 1 msk sherryvinäger, 1/2 msk koncentrerad kött- eller svampfond, 1,5 dl vatten, en nypa torkad timjan och några hela vitpepparkorn. Har du inte koncentrerad fond kan du smula ner 1 grönsaksbuljongtärning
  • Låt allt småputtra i ungefär 20 min
  • Red av såsen med 1 msk majsstärkelse utrört i lite vatten, om du vill ha såsen lite tjockare
  • Koka i så fall upp såsen igen
  • Till sist, sila såsen 
  • Väldigt gott att lägga sås på tallriken och placera kött ovanpå och låta såsen dra in i köttet under tiden du äter
Bakad lök
  • När du tillagar den här middagen är mitt förslag att börja med löken och ta det lite lugnt med resten
  • Värm ugnen till 200 grader, varmluft
  • Dela gula lökar i halvor
  • Lägg ner i en smörjad ugnsform, snittytan ska ligga uppåt. 
  • Lägg en klick smör på varje halva
  • Baka i nedre delen av ugnen ca 45 min
  • Ringla över lite flytande honung och grovt havssalt
  • Baka i ytterligare minst 10 min
  • Ta ut formen och täck med folie
Potatisklyftor
  • Jag tycker potatisklyftor rostade i ugnen är fantastiskt till kött i olika former
  • Tvätta potatisen riktigt ordentligt! Tycker inte den behöver skalas
  • Dela i klyftor
  • Lägg potatisen i skål, blanda ner rapsolja och rökt paprikapulver, blanda ihop
  • Potatisen placeras sedan i en form eller i en långpanna om du har mycket potatis. Ett bakplåtspapper kommer väl till pass oavsett om du väljer en form eller ugnens långpanna. Tänk på disken efter maten!
  • Dela även några tomater och baka dessa tillsammans med potatisen
  • In i ugnen dryga 20 min. Självklart använder samma värme du haft när du bakat löken
Örtagårdssås - Sauce Verde
  • Om du tillagar potatisklyftor eller pommes kan det vara gott att dippa potatisen i en sås:
http://moggeboysmat.bloggo.nu/Rokt-roding/ 


Mitt tips
  1. Börja med löken
  2. Dags för rödvinssåsen. Gör den helt klar! Värm på den när du ska servera 
  3. Sedan potatisklyftorna, in i ugnen
  4. Bryn ryggbiffen, in med stekjärnet i ugnen när potatisklyftorna redan är på plats
  5. Ut med ryggbiffen från ugnen efter ca 10 min, glöm inte att kolla tempen, låt vila tills potatisen är klar
  6. När potatisen blivit klar kan du ställa in löken för att värma på den på eftervärmen. Ta bort folien från formen!
  7. Det var väl allt?! Kanske inte, sauce verde kan du göra i förväg. Gärna dagen innan
Denna rätt kräver ganska mycket tid. Ändå är det inte så besvärligt om du funderar igenom alla steg för att allt ska bli färdigt i rätt tid. Kanske kan "mitt tips" vara en liten hjälp på vägen. Finner du en bättre logistik tycker jag du ska använda den för att göra det så enkelt som möjligt.

Ryggbiff med tillbehör är riktigt gott!