Vilken färs tycker du bäst om? Fläskfärs, nötfärs eller blandfärs för att ta tre ur det vanligaste i utbudet. Sedan finns det även mängder av färs både från vilda och tama djur.

En reflektion jag gjort när det gäller de vanligaste färserna i livsmedelskedjornas kyldiskar: Oftast fabrikspackade och att själva färsen många gånger liknar det som finns i en förpackning med äggnudlar. Dessutom är fabriksfärsen enligt mitt tycke ganska vattnig. Oavsett om lagom mycket färs steks och att den dessutom fått uppnå rumstemperatur innan tillagning.

Det är tråkigt att det är på det sättet. Om du har möjlighet att köpa nymalen färs över disk tycker jag du ska ta som vana att göra det. Betydelsen av det är inte att du med nödvändighet ska besöka en "finare" charkbutik eller saluhall och betala multum för det du köper. Finns många charkhandlare och även livsmedelsbutiker som erbjuder färser av det slaget, utan att du behöver betala hutlöst med pengar från din hushållsbudget. Det går att handla bra varor till vettiga priser, gäller bara att hitta rätt handlare. Vilket jag haft turen att göra. Inte bara en, utan flera. Jag har full förståelse för att inte alla har tid att leta. Har du tiden mellan alla måsten tycker jag du ska ta den. Använd Google och leta butiker i din närhet. Du kanske till och med kan beställa och hämta eller få det levererat. Vem vet? Men, håll i plånboken. Det finns många som rider på vågen att vi ska ha de bästa råvarorna.

Nu är det nötfärsbiffar med nymalen färs som gäller.

Nötfärsbiffar

  • 500 g nymalen nötfärs
  • Krydda färsen med örtsalt, röd peppar (denna peppar har blivit en av mina favoritkryddor), timjan och oregano. Krydda med din känsla för den smak du vill ha
  • Finhacka 1 liten gul lök och 1 normalstor vitlöksklyfta, blanda ner i färsen
  • Tillsätt 1 äggula
  • Blanda ihop allt till en fin smet
  • Forma till biffar och stek i stekjärn med smör och rapsolja
  • Ös gärna biffarna när du steker
Grönsaksbädden
  • Du kan välja grönsaker som du tycker passar till biffarna. Det finns ingen lag om vilka grönsaker som är ett måste
  • Jag valde röd spetskål, grönkål och tomater. Toppar gärna grönsakerna med "Crema Balsamico di Modena" En syrlig kräm med balsamvinäger. Finns på ICA till en överkomlig slant
Kall sås
  • Gräddfil smaksatt med ketchup och chiliolja. Smaka av när du blandar ihop såsen. Välj styrka
Vi behöver inte alltid äta biffar med sås, lingon och potatis. Väldigt gott med grönsaker och en kall sås som har lite sting.

Leta gärna upp en handlare som kan erbjuda nymald färs. Bra råvaror är nyckeln till god mat på tallriken.