Den här rätten kan jämföras med den vanliga köttfärssåsen, fast den blir inte lika såsig.

Två saker som skiljer sig från vårt traditionella sätt att laga köttfärssås är fänkålsfrö och körsbärstomater.

En rätt som kan serveras tillsammans med någon form av pasta.

Jag väljer att kalla rätten för "Nötfärs med smak av fänkål".

  • 1/2 kg nötfärs
  • 1 msk fänkålsfrö, har du en bit färsk fänkål kan du tillsätta den tillsammans med fröerna. Fänkålsfrö kan du gärna stöta i en mortel
  • 1 hackad gul lök
  • 1 burk Mutti körsbärstomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 buljongtärning
  • 1 dl vatten
  • Örtsalt Toscana, svartpeppar
  • Pasta
  • Bryn lök och fänkålsfrö tillsammans. Lägg åt sidan
  • Stek nötfärsen
  • Tillsätt lök och fänkålsfrö, låt steka med en kort stund
  • Häll i tomater
  • Tillsätt vatten och en buljongtärning
  • Rör i tomatpuré
  • Krydda med örtsalt och svartpeppar
  • Koka upp och låt sedan allt sjuda 30 minuter eller mer
  • Tycker du det skulle bli för tjockt, tillsätt lite pastavatten
  • Koka pasta och blanda ner köttfärssåsen i pastan
  • Som alltid är det gott med nyriven parmesanost när det är pasta på tallriken
Tillsammans med en sallad av vitkål och några spenatblad blir det komplett.

Nu är det bara att vänta in de svenska färska grönsakerna, däribland spenat odlad på friland. Är du sugen på att kunna plocka egen spenat kan du gör det enkelt. Så frö nu, antingen i en stor kruka eller plasthink som du borrar håll i botten för dräneringens skull. Det går också bra att odla i en balkonglåda. Så frö enligt fröpåsens rekommendation och tänk inte tanken att sedan gallra. Jag brukar hoppa över det momentet. Däremot ska du knipsa av blommorna om spenaten skulle börja blomma. Du får spenat så du klarar dig hela våren och sommaren på en fröpåse med ca 300 frö som inte kostar många kronor. Det är bara att så nya frön hela säsongen.

Jord köper du bäst på en handelsträdgård. Välj en jord som är lämpad för grönsaker. Hoppa över jordsäckar som mer eller mindre kastas efter dig med ett väldigt lågt pris.

Skulle du vilja "stödgödsla" grönsaker du odlar rekommenderar jag hönsgödsel i pelletsform. Det finns både traditionella och ekologiska, precis som jorden. Om det sedan är ekologiskt vågar jag inte sätta en peng på.

Varför inte så sallad i en kruka samtidigt med spenaten? Det blir ganska mycket som kan plockas och ätas varje dag. Så här ser min kruka med egen sallad ut: