Lax är en mycket vanlig rätt på de svenska middagsborden. Lax finns att köpa i många olika former, fryst i fyrpack, gravad, rökt i olika varianter, färsk i fiskdisken och säkert på fler sätt än jag räknat upp på rak arm.

Det är nyttigt med fisk, tycker de allra flesta. Min fru och jag äter mycket fisk, i första hand från Nordostatlanten, det blir torsk, sej, kolja, strömming och vad som i övrigt finns att tillgå. Lax köper vi aldrig! Det går inte att undgå att notera att det på matsidor och bloggar finns massor av laxrecept. Det är väl bra!? Nej det är det inte! Jag vill inte raljera på något sätt, men varför alltid prata om att äta mer vegomat och i nästa andetag servera lax på middagsbordet. Norge exporterar odlad lax till ett värde av 50 miljarder kronor. I mina ögon skitmat ur flera perspektiv.

För mig är odlad lax en viktig fråga eftersom jag älskar fisk. Läs ett skrämmande reportage om odlad lax: https://alvraddarna.se/nyheter/svensk-satter-ljuset-pa-laxodlingen-i-norsk-rattegang/. Jag stödjer Mikael Frödin till 100 %.

Dessutom exporterar vi från Sverige tusentals ton med strömming från Östersjön till de norska fiskodlingarna, fisk som blir fiskmjöl. Strömming som massfiskas. Detta är en av anledningarna till att torsken i princip är borta från Östersjön eller att torsken är väldigt liten. Det finns ingen föda för torsken.

Efter att efter bästa förmåga försökt sätta mig in i problematiken kring den norskodlade laxen har jag kommit fram till följande:

Köper och tillagar aldrig odlad norsk odlad lax.

Att fler hushåll borde sätt sig in i hur det egentligen är med den norskodlade laxen och göra ett aktivt val – antingen stoppa huvudet i sanden eller sluta handla denna lax.

Att fokus i miljö - och matdebatten främst handlar om att äta mer vegetariskt. Laxen nämns aldrig eller sällan.

Gör ett aktivt val! Åre kommun har gjort det och serverar inte odlad lax i skolor och förskolor

Du kan läsa mer om odlad norsk lax här:

http://www.ostrasmaland.se/article/blir-det-odlad-norsk-lax-pa-tallriken-i-dag/ 

https://www.skrivunder.com/bojkotta_natodlad_lax?uv=17726320# 

https://www.expressen.se/nyheter/larm-om-loss-och-miljogifter-i-norsk-lax/ 

http://www.islandsbloggen.com/2018/09/islands-kocklandslag-gor-uppror-mot.html 

https://temfunderingar.wordpress.com/2009/03/02/odlad-lax-bidrar-till-utfiskning-av-vara-hav/

Hoppas att du som lagar mat får dig en tankeställare. Är det bra att äta odlad norsk lax? Fundera över hur denna odling påverkar frilevande fiskbestånd och egentligen vår planet. Dags att starta en bojkott, kan jag tycka. Är förmodligen en utopi.

Det finns ett stort antal lobbyister som gör allt för den odlade laxen i Norge, ta själv själv reda på fakta. Lobbyister lever på det dom förmedlar. Att vara lobbyist är att ha ett uppdrag och leverera det "köparen" vill ha som resultat. Så ser jag det.