Ska mozzarella vara gjord av buffelmjölk eller komjölk? Läser du recept förespråkas buffelmozzarella ofta. Jag upplever att båda sorter vanligen känns ganska svampiga. Då talar jag om mozzarella som saluförs i våra vanligaste livsmedelsbutiker. Min uppfattning är att det enda som skiljer är priset per ost.

Nu har jag hittat en mozzarella från Norge som är tillverkad av norsk komjölk. Den faller mig i smaken, små runda ostar som inte är det minsta svampiga. Smakar gott gör de också.

Till den norska mozzarellan:

Du kan servera osten tillsammans med ugnsrostade tomater, sparris, färsk basilika, olivolja och några få chiliflakes. Gott som bara den! 

Väljer du att ugnsrosta små kvisttomater kan du gärna göra så här:

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Smörj en ugnsform med olja och lägg ner tomatkvistarna
  • Ringla över olivolja och Rosé balsamvinäger
  • In i ugnen 15-20 minuter
  • När tomaterna är klara kan du sprida över lite grovt havssalt
Sparris
  • Dela  i mindre bitar och tillaga i samma form som tomaterna
  • Lite salladslök i formen blir inte heller så dumt tillsammans med mozzarellan


Vill du veta mer om den norska mozzarellan kan du följa länken:

https://www.vukugardsmeieri.no/ 

Ett tips: Servera inte mozzarella direkt från kylen. Vill du att smakerna ska komma fram är ett tips att låta osten ligga i ljummet vatten ca 20 minuter. Självklart ska mozzarellan ligga i en tättslutande plastpåse.