Vi svenskar brukade dra den ena norgehistorian efter den andra. Idag är väl inte det så vanligt.

Det finns mycket som skiljer Sverige från Norge. I vårt land värnas det ofta om det egna. Sköt dig själv och skit i andra. Eller hur?

Som en mycket ung pojke var jag i Halden med omnejd med mor och far, då skulle det smugglas mjöl och margarin. Det var billigt i Norge på 60-talet. Glömmer aldrig när mor och far åkte in i Norge och köpte en laddning till. Satt på en skogsbacke och vaktade den första inhandlingen. När dom kom tillbaka till skogsbacken var det in med allt i vår Ford Taunus. Ett kap var gjort! Idag är det inte så, Norrmän åker till Sverige och handlar. Det har jag full förståelse för. Mat, öl och sprit är rena kapet i Sverige. Fortsätt åka hit! Köp så mycket ni vågar!

Nu har jag varit i Norge som vuxen och då  i Tröndelag och platser runt "Den gyllene omvejen" Något som slagit mig är att här hjälper näringsidkare varandra. Man gör gärna reklam för andra inom samma bransch. Oj, oj ...skulle aldrig ske i Sverige. Tvärtom. den enes bröd är den andres död. Denna norska inställning borde vi lära oss av. Ungefär som, hjälper du mig så hjälper jag dig.

Så till maten. Jag har inte ätit mat mer än på ett fåtal platser i denna del av Norge eller köpt/fått med mig mat. Men den är mer god än vad jag kan önska mig. En trevlig annandagsjul med rotmos köttkorv eller fläsklägg är suverän på Öyna, med Akvavit som är en tradition.Eller en frukost på Husfrua, varför inte en riktigt god mögelost från Gangstads Ysteri eller grovepölser från ett slakteri. Imponerad av allt! Det finns mycket vi kan lära oss i Norge!

Främst anser jag att näringsidkare inte i första hand ska konkurrera  utan istället hjälpa varandra.

Min uppfattning är att det gör företagare på den "Gyllene omvejen", i Norge.

Det gillar jag.