När det gäller vår mat och mathållning finns det många olika saker som står högt upp på dagordningen för vad som är viktigt. Det som är viktigt för dig kanske inte är lika viktigt för mig och tvärtom. Några saker som kan nämnas i sammanhanget är infallsvinklar som att maten vi äter ska vara ekologisk, krav-märkt, vegansk, vegetarisk, fairtrade, närproducerat, svenskt kött,  mat utan tillsatser och annat fusk.

Jag vill framhålla äkta varor, genuina livsmedel som inte innehåller allt för många E-märkningar och andra tillsatser. Detta är nummer ett för mig! Det fuskas med mat så det står härliga till. Fina namn på innehåll i förpackningar som vid en granskning visar sig innehålla bara en gnutta av det vi tror att vi får när vi handlar.

Konsumentföreningen ”Äkta vara” är en organisation som med all rätt får stora rubriker en gång om året när ÅRETS MATBLUFF utses. Äkta vara sysslar inte bara med att utse årets matbluff. Det här finns att läsa på hemsidan:

”Vad är Äkta vara?

  • En ideell medlems- och konsumentförening (orgnr: 802431-1279) som driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten!
  • En sajt: På www.äktavara.org finns det dagliga nyheter om mat. Där bloggar vi från Äkta vara och journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, som bland annat skrivit böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara. På sajten hittar du också en Livsmedelsguide, en Sverigeguide, en E-nummerguide och många andra tips.” (hämtat från https://www.aktavara.org/)

Mitt tips är att följa hemsidan för att skaffa kunskap och därmed förhoppningsvis bli mer uppmärksam när vi handlar de varor som till slut ska hamna på middagsbordet.

Jag vill slå ett slag för ÅRETS MATBLUFF 2020. Du kan just nu vara med för att nominera värdiga deltagare som bluffar med vår mat. Efter att finalisterna utsetts är det fritt fram att lägga sin röst. Här kan du delta:

https://www.aktavara.org/1273/arets-matbluff