Jag gör titt som tätt pressgurka. Detta ädla och goda tillbehör förekommer ofta i rätter med fläskkött, typ skinkstek, kotletter, karréstek, ytterfilé etc. Om du mot förmodan inte vet hur du gör pressgurka så kommer här ett recept:

Skiva vanlig slanggurka så tunt du kan med en kniv eller en mandolin. Lägg gurkskivorna i någon form av skål. Salta lätt mellan lagren.

Gör en 1-2-3 lag. Börja med att mäta upp 2 dl strösocker i en lämplig kastrull, tillsätt 3 dl vatten och till sist 1 dl 12 procentig ättika eller en ½ dl 24 procentig. Anledningen till att jag börjar med socker och fortsätter med resten är SPD, Spar På Disk. Du kan köra på med samma dl-mått. Sätt kastrullen på spisen och dra på värme. Du behöver inte låta lagen koka, vispa lagen. Det viktiga är att sockret löser sig. När du känner att så är fallet kan du lyfta bort kastrullen från plattan. När lagen svalnat häller du den över gurkskivorna och tillsätter finklippt persilja.

Det här med att sätta gurkskivorna under press kan du glömma, det är så många gör bara för att så gjordes det förr eller att det står i ett recept. Jag gör så här: När saltet dragit ur stora delar av vattnet från gurkan då åker en plasthandske på sedan kramar jag ur det sista vattnet från gurkskivorna. Häller av vattnet. Så gör jag 2019.

 Jag har förstått att det finns många olika sätt att göra blandningen av socker, ättika och vatten till gurkorna. Utan att darra på manschetten föredrar jag 1-2-3.

En fråga har jag: Varför ska man köpa 12 procentig ättika och bära hem vatten, när det finns 24 procentig som du bara behöver dosera med halva måttet?