Musslor
Gav mig för första gången på att tillaga blåmusslor. Jag har ätit det flera gånger men inte riktigt fastnat för det. Men när fiskhandlaren i veckan sa att det till helgen skulle bli bra pris på musslor var det väl dags att göra slag i saken. Inte på grund av snålhet utan mest nyfikenhet om jag skulle fixa det
Skickade ett SMS till en som jag vet gillar musslor och som utan att överdriva har tillagat flera hundra kilo musslor under årens lopp. Frågade i mitt SMS:
- Har du något bra tips på hur jag ska tillaga blåmusslor? Har inte gjort det förut.
Svaret lät inte vänta på sig:
- Svetta lite lök i en kastrull och koka upp musslorna i vitt vin !
Det lät ju väldigt enkelt ! SMS-svaret pekade kanske mest ut grunden för musslornas tillagning och resten borde jag kunna räkna ut själv. Fick titta lite i en kokbok om tillvägagångssättet. Då fick det bli så här:
- 1 nätkasse färska blåmusslor
- Skölj under kallt vatten
- Skrapa bort skägget på musslorna med en liten kniv
- Kasta musslor som öppnat sig. Det sägs att man kan knacka på musslorna och se om de stänger sig. Jag tar det säkra före det osäkra
- Skala och hacka 1 schalottenlök och 1 stor vitlöksklyfta
- Svetta löken i olja. Använd en kastrull som musslorna får plats i
- Häll över 5 dl vitt vin, koka i 2 minuter, under lock
- Tillsätt musslorna och koka kraftigt i 3 - 5 minuter under lock. Skaka runt efter halva tiden
- Ta upp musslorna med en hålslev
- Sila spadet i en finmaskig sil. Finns risk att det finns lite sand i spadet
- Koka ner spadet ett par minuter tillsammans med 1 dl grädde och hackad persilja, smaka av med salt och peppar
- Tillbaka med musslorna i spadet, sprid över hackad persilja
- Servera
- Om du vill ha lite belgiskt stuk på tilltugg till musslorna är pommes väldigt belgiskt. Annars går det också att servera svart spagetti. Spagetti med bläck från bläckfisk.
- Musslor som inte öppnat sig vid tillagning - kasta dem - är förmodligen riktigt dåliga
- Lagar du mat med vin - använd aldrig ett sämre vin än det du tänkt servera till maten
Föregående inlägg: Svampsoppa - Jordärtskockschips - Nässlor
Nästa inlägg: Blomkålsgratäng
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar